Genel

Altın Otu (Helichrysum Italicum)

Altın Otu (Helichrysum Arenarium)

Latince ismi ‘Helichrysum Italicum’ olan Altın otu, altın sarısı olan renginden dolayı Altın Otu adını almıştır. Helichrysum ismi, Yunanca’da güneş anlamına gelen “helios” ve altın anlamına gelen “chrysos” kelimelerinden türemiştir. Helichrysum Italicum bitkisi çok yıllık otsu bir bitkidir. Halk arasında altın otu, sonsuza dek süren, ölümsüz çiçek veya solmaz çiçek, altın çiçek, ölmez çiçek, güneş çiçeği, arı çiçeği gibi değişik isimlerle de anılır.

Dünyada 600’ün üzerinde Helichrysum türü olup Amerika, İskandinavya, Atlantik, Avrupa, Balkanlar, Rusya, Sibirya, Kafkasya, Küçük Asya, Orta Asya, Moğolistan ve Çin de dahil olmak üzere geniş bir coğrafi bölgenin bozkırlarında, kumlu ve yarı sert topraklarda yetişen, 90 cm. yüksekliğinde boylanan çok yıllık bir bitkidir.

Helichrysum türü Türkiye florasında 15’i endemik olan ve Anadolu’da yaygın olarak bulunan 27 taksonla temsil edilmektedir.

Bazı farmakolojik verilere göre Helichrysum Italicum’un çiçeğinin flavonoidler, uçucu yağlar, yağ asitleri, karotenoidler, steroidler, acı maddeler, polifenoller, vitaminler, mineral tuzları, polisakaritler, glikozitler, kumarinler, kateşinler ve proantosiyanidinler de dahil olmak üzere fenolik bileşikler bakımından zengindir. Ayrıca astragalin, luteolin, kaempferol vb. gibi bileşenleri de içermektedir.

Helichrysum Italicum’un çiçeği özellikle antibakteriyel, antiviral, antifungal, antienflamatuar, antiproliferatif, antimikrobiyal, antialerjik, antioksidan, antiradikal, kolinerjik, hepatoprotektif ve detoksifikasyon aktiviteleri de dahil olmak üzere birçok biyolojik aktiviteye sahiptir.

Halk hekimliğinde karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında, lumbago tedavisinde, mide ağrısı, astım, artrit bozuklukları, sistit ve sarılık tedavisinde, cilt enfeksiyonları, solunum ve sindirim sistemi bozuklukları, böbrek taşı tedavisinde, üro-genital bozukluklar gibi çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır.

Ayrıca kozmetik endüstrisinde kokusu için uzun yıllardır kullanılmaktadır. Ülkemizde Anadolu’da yaygın olarak bitkisel çay olarak kullanılır. Güney Afrika’da, tüberkülozu ve ilgili semptomları tedavi etmek için ve geleneksel olarak Orta Avrupa’da antiseptik ve spazmolitik ilaçlar olarak kullanılır.

Doğu Fransa’dan Danimarka’ya kadar ve Özbekistan dağlarında kumlu çayırlarda ve fundalıklarda bulunur. Anavatanı Avrupa ve özellikle Fransa’nın Korsika kesimidir. Ülkemizde genellikle Doğu Anadolu bölgesi olmak üzere hemen her bölgede yetişir. Altın Otu’nun bilinen 17 farklı türü bulunur. Daha çok kayalık ve kumluk alanları seven Altın Otu çokyıllık otsu bir bitkidir. Çok yıllık bir bitki olarak ortalama 0,3 m. boyunda büyür.

Altın Otu (Helichrysum Arenarium)

Altın sarısı renginde ve göz alıcı güzellikte minik sarı çiçekler açar. Bu yüzden daha çok bahçe süslemeciliğinde ve parklarda özel olarak yetiştirilir. Çiçekleri kurutulduktan sonrada uzun süre altın rengini koruduğundan çiçekçilik sektörünün en popüler çiçekleri arasında yer alır. Avrupa kökenli bir bitki olmasına rağmen yaygın olarak Anadolu’da da bilinir.

Altın otu bitkisinden; altın otu çayı, altın otu yağı üretilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir