Uçucu yağ (esansiyel yağ) nedir?

Uçucu yağlar (esansiyel yağlar) , kokulu bitkilerden damıtma veya soğuk sıkma yöntemleriyle elde edilen, uçucu özellikteki kompleks maddelerdir. Oda ısısında sıvı olan bu yağlara açıkta bırakıldıklarında tamamen uçtukları için uçucu yağlar da denmektedir.
Uçucu yağlar bileşenleri bitkilerde yüzey veya yüzey altındaki oluşumlar tarafından sentezlenir ve depolanır. Bitkilerin; çiçek, yaprak, kök, tohum, kabuk, reçine, odun, ot veya rizom(yumru) gibi bölümlerinden elde edilirler. Örneğin ölmez< otunun yapraklarında, nanenin yapraklarında, melisanın çiçeğinde, karabiberin meyvesinde, limon gibi narenciyelerin kabuklarında, günlük ağacının reçinesinde, rezenenin tohumlarında, sandal ağacının gövdesinde, zencefilin köklerinde bulunurlar. Bazen portakalda olduğu gibi aynı bitkinin farklı yerlerinden farklı yağlar elde edilebilir.

Uçucu yağlar (esansiyel yağlar) nereden elde edilir?

Uçucu yağlar bitkilerden elde edilir. Uçucu yağlar, genellikle bitkinin kabuğundan, yapraklarından, çiçeğinden, köklerinden veya bitkinin diğer kısımlarından – genellikle buhar veya su kullanılarak – damıtılan bir yağdır. Bitkinin hem aromatik hem de kimyasal özelliklerini içeren oldukça konsantre yağlardır.

Uçucu Yağların kullanım süreleri ne kadardır?

Uçucu yağlar çoğunlukla, uygun şekilde saklanırsa 3 yıla kadar bozulmadan kalabilir. Ancak serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmeleri e kapaklarının kapalı olması şartıyla.
Uçucu yağlar, zaman içerisinde oksitlenerek bozulurlar.
Uçucu yağın kokusu değişirse veya zayıflarsa ya da bulutlu veya yapışkan olduklarını fark ederseniz, muhtemelen kötüleşmişlerdir.
Uçucu yağlarınızı serin bir yerde muhafaza edin. Ancak onları dondurucuya koymayın donacaktır. Yağların gerçek olup olmadığını kontrol etmek için dondurulmasıyla ilgili bazı efsanelerin aksine, tüm yağlar donar!
Not: Yağlarınızı buzdolabında saklarsanız, şişeleri kapalı cam veya plastik bir kaba koyduğunuzdan emin olun, aksi takdirde tereyağınız, peyniriniz dolaba koyduğunuz uçucu yağ gibi kokacaktır. Tadına bakmak istemeyebilirsiniz.

Neden ayaklarıma uçucu yağ (esansiyel yağ) sürmeliyim?

Haklısınız uçuu yağların kullanımı ile ilgili pek çok öneride ayak tabanlarınıza uygulamanız önerilir. Bazıları, yağların çok fazla gözenekli olduğu veya gözenekler büyük olduğu için ayak tabanlarından daha hızlı emildiğini veya ayaklarınızın altına sürülen yağların karaciğeri atladığını söylüyor. Bunun kesinlikle hiçbir kanıtı yoktur.
Ayakların yağları çok iyi emdiği doğru olsa da, bunun ayağınızda kaç gözenek olduğu veya gözeneklerin ne kadar büyük olduğu ile ilgisi yoktur. Ayak tabanlarındaki ve avuç içlerindeki gözenekler yağ bezleri içermez. Vücudunuzun diğer bölgelerinde, bu bezler bir bariyer görevi gören sebum adı verilen bir yağ salgılar.
Uçucu yağlar (esansiyel yağlar) cildinizin herhangi bir yerine emilir, ancak sebumun olmadığı yerlerde daha fazla emilirler. Bu nedenle, ayak tabanlarınız yağlarınızı uygulamak için mükemmel bir yerdir!

Uçucu yağlar bitkilere zarar verir mi?

Genellikle uçucu yağlar kokularını, içinde güzel ev bitkilerinin olduğu yerlere, hiçbir olumsuz etkisi olmadan yayar. Yine de bir sorun yaşamamak için difüzörünüzü kullanırken gözünüz bitkilerin üzerinde olsun.

Uçucu yağlar giysilerde leke bırakır mı?

Çoğunlukla bu tip bir sorun yaşamasanız da, koyu bir yağ kullanıyorsanız, lekelenebilir.

Uçucu yağlar parfüm yağları ile aynı mıdır?

Hayır, değildirler. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, uçucu yağlar bitkilerden damıtılır. Koku yağları bir laboratuvarda sentetik olarak oluşturulur.

Elimde difüzör olmadan uçucu yağları kullanabilir miyim?

Elbette difüzörünüz olmasa da uçuu yağları kullanabileceğiniz pek çok yöntem vardır. Bazıları uçucu yağlar ile sabun yapmak, parfüm gibi vücudunuza sürmek, oda spreyi gibi kullanmak, masaj yağı olarak kullanmak, el ve vücut kremleri yapmak gibi. Bu konuda ileride bir yazı eklemeyi planlıyoruz.

Uçucu yağlar çocukların kullanımına uygunmudur?

Uçucu yağları çocukların özellikle 3 yaş altında kilerin kullanımında önce doktorunuza danışmalısınız. Özellikle mentol gibi bazı yağlar da sorun yaşayabilirsiniz.